Omatalon historia

80-vuotta suomalaisia koteja Omatalolta

1940-luku | YRITTÄJÄ KIVENNAVALTA

Tarinamme ensimmäiset vuosikymmenet ovat pitkälle yhden miehen ansioita. Se on osa suomalaisen yrittämisen historiaa, kertomus peräänantamattomuudesta sekä kappale karjalaista liikemieshistoriaa. Omatalon syntymävuotena pidetään vuotta 1939, jolloin Tuomas Paavolainen perusti toiminimen rakennusliikkeelleen Kivennavalle, Viipuriin. Tuomas rakensi Viipurissa ja sen lähikunnissa liike-, asuin-, ja koulurakennuksia. Talvisota toi yritystoimintaan keskeytyksen, mutta Tuomas jatkoi rakentamista Viipurissa kaupungin valtauksen jälkeen perustaen 1941 kaupunkiin katto- ja tupatiilitehtaan. Sotiemme alueluovutuksien vuoksi tehdas koneineen jäi kuitenkin rajan toiselle puolelle. Tuomas muistetaan hiljaisena ja vaatimattomana miehenä, joka sai kokea monet myötä- ja vastamäet, mutta periksiantamaton luonne vei häntä aina eteenpäin.

Sodan jälkeisen vilkkaan rakentamisen aikana oli pula rakennusmiehistä ja syntyi tarve esivalmisteisille puurakenteisille Omataloille. Omatalojen valmistus siirtyi Kivennavalta ensin Lahteen ja sieltä Lohjalle, jonne perustettiin ensimmäinen varsinainen Omatalon talotehdas. Yrityksen siirtyessä Lohjalle vuonna 1948 Tuomas Paavolaisen lapset tulivat mukaan toimintaan. Tuomas Paavolaisen poika Uolevi Paavolainen keksi Omatalo-tuotemerkin, mutta Kaupparekisteri ei silloin vielä hyväksynyt tätä nimeä yritykselle, yritys toimi virallisesti nimellä Omarakenne Oy.

Omatalon alkuperäisjäsenet

Omatalon alkuperäisjäsenet: Mauno, Tuomas, Väinö, Uolevi.

1950-luku | LOHJAN AIKA

Kun yritys siirtyi lohjalle 1940-luvun lopussa, perustettiin Rakentajain Puusepät Oy. Rakentajain Puusepät Oy valmisti Omarakenne Oy rakennusliikkeen pientalotuotannossa tarvittavat puusepäntuotteet. Vuonna 1959 perustettiin myös Lohjan Rauta Oy tukemaan rakennusliikkeen hankintoja.

1960-luku | VIENTITOIMINTAA SAKSAAN

Kultaisella 60-luvulla käynnistettiin Omatalon vientitoiminta Saksaan. Veljekset Jussi ja Mauno Paavolainen tutustuivat Hampurissa edistykselliseen talonäyttelykonseptiin, jossa kaupunki kaavoitti omakotitaloalueen ja messuorganisaatio organisoi näyttelyt, talotehtaiden hoitaessa rakentamisen ja talojen myynnin messujen jälkeen. Omatalo oli mukana Hampurin talonäyttelymessuilla veljeksien ansiosta. Tarina kertoo Maunon olleen innoittamassa Kalevi Sassia nykyisen Suomen Asuntomessujen perustamisessa Saksan kokemuksillaan.

Omatalon talopakettiesite 70-luvulta.

Omatalon talopakettiesite 70-luvulta.

1970-luku | OMATALO-TALOPAKETTI

Vuoden 1970 alussa lakkautettiin Lohjan Rauta Oy:n kauppatoiminta, koska koettiin sen vieraantuvan liikaa päätoimialasta. Samana vuonna järjestettiin ensimmäiset asuntomessut Tuusulassa, Omatalon ollessa mukana messuilla peräti viidellä kohteella. Vuonna 1973 Omatalo aloitti Keskon kanssa markkinointiyhteistyön. Elementtirakenteisten talopakettien tekniikka edusti aikanaan aivan uutta ajattelutapaa ja tämän myötä kehitettiin täysin oma rakennusjärjestelmä elementtien valmistukseen. Se edisti alan kehitystä ratkaisevasti ja takasi Omatalon aseman rakentamisen edelläkävijänä edistäen yhä parempaa ja taloudellisempaa rakentamista.

Tuomaksen poika Jussi Paavolainen keksi talopakettitermin, joka yleistyi pian yleissanaksi. Jussi Paavolainen kertoo talopaketin syntyneen Olympialaiturin kahvilassa suunnittelija Juha Turusen kanssa heidän katsellessaan nostokurkia. Jussi kertoo idean syntyneen lehti-ilmoituksesta, jossa Tikkurilassa paikallinen putkiliike oli mainostanut kattilapakettia, sisältäen lämmityskattilan, öljysäiliön ja öljypolttimen. Jussin idean pohjalta Juha piirsi lautasliinan nostokurjen, josta roikkui vaijerista talopaketti ja tätä kuvaa käytettiin myöhemmin Omatalo-talopakettien mainonnassa.

 

TYÖVOIMAN JA PUUN PERÄSSÄ SONKAJÄRVELLE

Vuonna 1974 Omatalojen valmistus siirtyi Sonkajärvelle. Sonkajärvelle siirryttiin työvoiman ja laadukkaan puun perässä. Pientaloelementtien valmistuksen työllisyyskurssit käynnistyivät samana vuonna ja käänsivät väestökadosta kärsineen Sonkajärven väestönkasvukunnaksi. Vuonna 1974 Omatalo sai myös ensimmäisen Asuntomessuvoiton Keravan Asuntomessuilta. Seuraava messuvoitto tuli Lahdesta 1978. Yhtiön siirtyessä Sonkajärvelle vetäytyivät Paavolaisen lapset pois yhtiön toiminnasta Maunoa ja Väinöä lukuun ottamatta. Yhtiön omistus siirtyi Väinölle perheineen vuonna 1978. Toiminta Lohjalla päättyi kokonaan 1979 ja hallinto ja myynti siirrettiin Helsinkiin. Omatalojen valmistus on jatkunut Ylä-Savossa yhtäjaksoisesti vuodesta 1974 lähtien. Talotehtaamme tunnetaan teollisen pientalorakentamisen edelläkävijänä ja kehittäjänä, toimittaen kymmenille tuhansille suomalaisille kodinrakentajille hyvin suunniteltuja ja laadukkaasti rakennettuja talopaketteja. Sonkajärven talotehtaan menestys on aina perustunut vahvaan kehitystyöhön. Pitkään jatkunut talonrakentamisen perinne onkin luonut paikkakunnalle vahvan osaamisen.

Omatalon tehdas Sonkajärvellä.

1980-luku | PIENTALOJA SUURILLE IKÄLUOKILLE

80-luvulla talotehtaiden tuotanto oli siihenastisissa ennätyslukemissaan, kun pientaloja rakennettiin suurille ikäluokille. Pientalojen keskipinta-ala oli 1983 104 . Omatalon tuotanto oli n. 600 asuntoa vuodessa ja Sonkajärven talotehdas valittiin vuonna 1984 vuoden yrittäjäksi maakunnassaan. Omatalon Asuntomessuvoitot 80-luvulla tulivat Kuopiosta 1980, Jyväskylästä 1985 ja Imatralta 1986. Omatalo myös menestyi valtakunnallisissa Rakennustutkimus RTS Oy:n tutkimuksissa ollen tutkituista 31. talotehtaasta selvä ykkönen. Rakentajat pitivät parhaina Omatalon mallivalikoimaa ja tilaratkaisuja. Omatalo fuusioitiin Enso-Gutzeit Oy:ön vuonna 1984, mikä vahvisti Omatalon aseman maan taloteollisuuden markkinajohtajana. 80-luvun huippuvuosina tehtiin myös muita yrityskauppoja.

1990-luku | LAADULLA LAMAA VASTAAN

1990-luvulla päättyi Paavolaisten aikakausi Omatalolla ja taisteltiin laadulla lamaa vastaan. Haimme patentin ainutlaatuiselle kylmäsiltoja estävälle runkorakenteelle 1991. Omatalolla oli Sertifioidut laatujärjestelmät ensimmäisenä talotehtaana Suomessa. Sonkajärven tehtaan patentoima lämpörunkorakenne, sokkeliliitos ja energiaa säästävä nurkkarakenne olivat Omatalon omien asiantuntijoiden tuottamia innovaatioita. Vuonna 1990 talopakettien toimitusmäärät alkoivat taantua huippulukemista, mikä aiheutti laskusuhdannetta myös Omatalolla. Vuonna 1993 yhtiön vakauttamiseksi Sonkajärven kunta lähti mukaan yhtiön toimintaan. Lamavuosien rasitukset ja monet omistajan vaihdokset kestettiin urhoollisesti ja vuonna 1994 silloinen tehtaanjohtaja Jouko Heiskanen luonnehtikin Omataloa kokeneimmaksi talovalmistajaksi. Vuosi 1997 oli kuitenkin Omatalolle vahvasti jo kasvun vuosi. Saman vuoden loppupuolella toteutettiin useita yrityskauppoja ja aloitettiin vahva panostaminen ulkomaanvientiin, jota silmällä pitäen syntyi Finndomo Oy vuonna 1998. Omatalo säilyi Finndomon tuotemerkkinä. Asuntomessuvoittoja 90-luvulla saatiin Varkaudessa 1991 ja Lappeenrannassa 1999.

2000-luku | CE-MERKITTY JA SERTIFIOTU

2000-luvulla Omatalo-tuotemerkkiä myytiin K-Raudoissa ja Rautiossa ympäri maan. Omatalo sai EU-alueilla toimivista puuelementtitehtaista ensimmäisenä oikeuden vakiotuotteidensa CE-merkintään jo vuonna 2004. Omatalon CE-merkki kattaa tyyppihyväksynnät koko talopakettitoimituksen osalta, eikä jokaisesta tarvikkeesta tarvita erillistä todistusta tyyppihyväksynnästä. Tämä nopeuttaa asiointia rakennusvalvonnan kanssa. Vuonna 2006 Sonkajärven tehtaan tuotanto oli 1527 asuntoa vuodessa. Omatalo voitti loma-asuntomessut vuonna 2002 Savonlinnassa.

2010-luku | TALOTEHTAASTA VALMISTALOJEN MYYJÄKSI

Vuonna 2012 päättyi Finndomon aikakausi sen ajautuessa yrityssaneeraukseen ja Omatalo Oy perustettiin. Omatalo Oy osti Sonkajärven talotehtaan liiketoiminnan Finndomo Oy:ltä. Omatalon omistajiksi tulivat Sinituote Oy, Sonkajärven kunta ja yhtiön avainhenkilöt. Samana vuonna toimitettiin 25 000. Omatalo. Vuonna 2015 toteutimme strategiamme mukaisen liiketoimintamallin muutoksen talotehtaasta valmistalojen myyjäksi ja loimme uuden muuttovalmis-konseptin sekä itsenäisen myyntikanavan. Muuttovalmis-konseptin ansiosta voimme vastata nykypäivän talonrakentajien toiveisiin mahdollisimman vaivattomasta kodin hankinnasta.

Omatalo tänä päivänä

Vuosikymmenten saatossa asumisen unelmat sekä omakotitalojen rakenteet ovat kehittyneet. Työskentelemme jatkuvasti vastataksemme yhä paremmin asiakkaiden toiveisiin tarjonnassamme. Monien Omatalon työntekijöiden työsuhde on kestänyt yli 30 vuotta. Uralla karttunutta tietotaitoa löytyy niin suunnittelun, valmistuksen kuin myyntiorganisaation väeltä. Tehdas on uudistettu useassa vaiheessa ja moneen kertaan. Nykymuodossaan Omatalojen valmistusmenetelmät edustavat alan ehdotonta huippua niin Suomessa kuin koko maailmassa. Omataloa on myyty jo 30 000 kpl. Nykyisin tehdas on Omatalo Oy:n 100-prosenttisesti suomalaisessa omistuksessa ja sen taustalla on yrityksen toimiva johto.

Omatalon talomyyjä on sinun omamyyjä

Tilatessasi talopakettisi Omatalolta saat käyttöösi henkilökohtaisen omamyyjän.

Omatalon ostaessasi saat tueksesi kokeneet ammattilaiset, joiden kanssa elämäsi yksi suurimmista hankinnoista onnistuu varmasti. Voit olla huoleti kaikissa talonrakentamiseen liittyvissä asioissa, sillä Omatalon asiakkaana saat käyttöösi henkilökohtaisen Omamyyjän joka auttaa kiperissäkin kysymyksissä.

Omatalon ammattilaiset ovat apunasi talon suunnittelusta avainten luovutukseen asti ja auttavat kokoamaan juuri sinun näköisen unelmakodin. Olemme toteuttaneet koteja jo kymmenille tuhansille suomalaisille, jotka arvostavat hyvää palvelua, luotettavuutta ja rakentamisen osaamista.

Etsi lähin myyjäsi ja ota yhteyttä

Ollaan kuulolla!

Tilaa uutiskirjeemme, niin saat tarjoukset ja tapahtumakutsut aina ensimmäisenä.

    Seuraa meitä!

    Tutustu myös rakentaja­videoihimme Youtubessa, käy Facebook-sivuillamme katsomassa viimeisimmät Omatalon kuulumiset ja vilkaise Instagramista tuoreimmat kuvamme.