Tulisijan valinta

Tulisijaa valitessa jokaisella on oma tärkeysjärjestys huomioitaville asioille joita voivat olla takan ulkonäkö, lämmitystarve, tunnelmointi, ruuan valmistus tai tarve varalämmönlähteelle.

Omatalo Armas Seinäjoen asuntomessut

Mitä pitäisi huomioida tulisijaa valitessa?

Elävän tulen tuijottamisella on rauhoittava, jopa hieman hypnoottinen vaikutus. Se on ollut osa ihmisten elämää aikojen alusta saakka, joka on tuonut lämmön ja mahdollistanut ruuan kypsentämisen.

Otsikon kysymys pyörii varmasti uudisrakentajan mielessä, kun hän miettii talonsa lämmitysjärjestelmään liittyviä kysymyksiä. Millainen tulisija meille soveltuisi ja mikä on sen merkitys talon energiaratkaisussa? Koetan tuoda tässä muutaman seikan esille, kun näiden asioiden parissa päivittäin työskentelen.

Tulivi Kaisla -takka kuuluu muuttovalmiiden Omatalojen toimitukseen.

Ensimmäiseksi ihmiset katsovat tulisijan ulkonäköä, sen täytyy miellyttää silmää. Onhan se selvää, tuote on poikkeuksetta kodissa keskeisesti näkyvillä oleva katseen vangitsija. Seuraavaksi tulevat muut seikat, lämmitystarve, tunnelmointi, ruuan valmistus tai varalämmönlähde. Kaikilla on oma merkityksensä kullakin omassa tärkeysjärjestyksessä.

Tämän päivän keskeisin seikka tulisijan kannalta on palamiseen tarvittavan ilman saaminen. Nykyaikaisissa tiiviissä taloissa tähän on kiinnitettävä erityistä huomiota. Yhden puukilon polttamiseen tarvitaan noin 10 kuutiota paloilmaa. Huonetilasta sen saaminen on usein kilpailua koneellisen ilmanvaihdon kanssa ja siinä hormin luonnollisesti synnyttämä vetopaine jää helposti toiseksi. Kannattaa siis miettiä mistä ja miten palamiseen tarvittava ilma tuodaan.

Varaava tulisija on kuin vakuutus

Maailma teknistyy kovalla vauhdilla ja se näkyy myös pientalojen lisääntyvässä tekniikassa. Kaikkia lämmitykseen ja ruuan valmistukseen liittyviä kodin laitteita yhdistää kuitenkin yksi tekijä, ne toimivat sähköllä. Mitä tehdä, jos sen jakelu häiriintyy? Voidaan ottaa vakuutus käyttöön, nimittäin varaava tulisija. Puita pesään ja lempeää säteilylämpöä vuorokauden verran ulos, niin ja sitten vielä se ruuan valmistuskin onnistuu siinä samalla, kun on valinnut siihen tarkoitukseen sopivan tuotteen.

Tässä kohtaa tuleekin kamiinan ja varaavan tulisijan erot esille. Kamiinasta saat lämpöä kovalla teholla sen aikaa, kun laitat sinne puita. Varaavassa tulisijassa kahden tunnin lämmityksellä saat vuorokauden verran miellyttävää hitaasti ulos tulevaa säteilylämpöä, voit nukkua yösi rauhassa tai käydä päivän töissä tulisijan huolehtiessa lämmöstä. Mikäli siis ajattelet hankkivasi tulisijan, vain tulen tunnelman vuoksi, saattaa tulla ensiksi mieleen polttavapintainen kamiina. Valintaa kannattaa vielä pohtia hetki uudelleen. Mikäli haluaa katsella tulta, kannattaa hankkia kerralla kunnollinen lämpövakuutus.

Tulikivi Kanerva -takka-leivinuuni on myös valittavissa muuttovalmiiseen Omataloon.

Voinko säästää lämmityskuluissa

Ensi vuoden alusta alkaen tulisijan osuudeksi talon energialaskelmassa voidaan laskea 3000 kWh lämpöenergiaa nykyisen 2000 kWh:n sijaan. Tosiasiassa hyötyä voi luonnollisesti saada enemmänkin. Karkeasti voi laskea siten, että polttamalla pinokuution sekapuuta saa 1000 kWh lämpöenergiaa. Mikäli haluaa jakaa tulisijan tuottaman lämmön tehokkaasti koko taloon, se on mahdollista liittää myös osaksi vesikiertoista lämmitysjärjestelmää. Tulikivellä on tähän tarkoitukseen tuotteistettu W10 ratkaisu, joka siirtää lämpöenergiaa lämmityspiiriin 30-50% mallista riippuen.

Pimeiden ja kylmien talvi-iltojen tunnelma nousee merkittävästi elävää tulta katsellessa.

 

Tulikivi Oyj Myyntijohtaja Markku Prättälä

 

 

 

Tilaa Omatalon sisustusesite

  1. Toimitusjohtajan katsaus
  2. Omakotitalon hiilijalanjälki
  3. Talon rakentamisen kustannukset

Tilaa esitteemme