Tontin valinta

Listaa perheesi kanssa tärkeät kriteerit asuinpaikan valinnassa. Edullinen tontti saattaakin tarkoittaa kalliita rakentamis- ja asumiskustannuksia jos valintaa ei tee huolella.

Ennen kuin hurmaannut sisustuksesta, harrastetiloista, perennoista… – mikä on ihanaa ja tulee aikanaan, keskity huolella tontin valintaan.

Listaa perheesi kanssa tärkeät kriteerit asuinpaikan suhteen. Edullinen tontti saattaakin tarkoittaa kalliita rakentamis- ja asumiskustannuksia, jos tontti vaatii paljon maatöitä tai työmatka kasvaa kohtuuttoman suureksi. Rakennuksia laajennetaan ja päivitetään, mutta tontti on ja pysyy. Itä ei muutu länneksi eikä paikka muutu lähemmäksi keskustaa.

Tärkeimpiä vaiheita talon rakentamisessa on tontin valitseminen. Taloa ja pihaa voi aina muokata mieleiseksi, mutta sijaintia ei voi jälkikäteen muuttaa. Tonttia valitessa kannattaa siis huomioida erityisesti etäisyydet palveluihin ja työpaikkoihin. Tontti määrittää monella tapaa minkälaisen talon siihen voi rakentaa, joten jos unelmissasi on jokin tietyn tyylinen talomalli ota se huomioon tonttia valitessasi.

Tässä muutama tärkeä huomioitava asia tontin valinnassa:

 •  Oma- vai vuokratontti – vertaa kustannuksia
 •  Asemakaavamääräykset: tontin ”lakikokoelma” Haja-asutusalueilla puolestaan tarvitaan usein suunnittelutarveratkaisu, josta löytyy tietoa ELY-keskuksen sivuilta.
 •  Kaavamääräykset sanelevat pitkälti paikkakunnasta riippuen rakennuksen koon, ulkonäön, sijainnin tontilla yms.
 •  Maaperä – epäselvissä tapauksissa kannattaa teettää maaperätutkimus
 •  Savimaan paalutusyllätys on tuhansien eurojen lisäkulu. Useilla paikkakunnilla rakennusvalvonta vaatii maaperätutkimuksen.
 •  Palvelut ja kulkuyhteydet
 •  Tontin sääolot eli pienilmasto jossa huomioidaan mm. valo eli ilmansuunnat. Tällä on suora vaikutus rakennuksen energiatehokkuuteen.
 •  Maaston muodot, tuuliolosuhteet, säilytettävä kasvillisuus. Pyritään mahdollisimman vähän muokkaamaan jo olemassa olevaa maastoa.
 •  Naapurusto – esim. onko asuinalue lapsiystävällinen. Koulujen ja päiväkodin läheisyys.
 •  Tontin koko – Ison tontin pihatyöt vaativat enemmän aikaa.
 • Kaikkea ei voi saada, kompromisseja täytyy tehdä esim. sopiva etäisyys palveluihin ”puoliso voi pyöräillä töihin ja viedä samalla lapset hoitoon ja käydä tullessa kaupassa” 🙂

Kaavamääräykset

Erityisesti tiheään rakennetuilla asuinalueilla kaava asettaa useita määräyksiä rakentamiselle, joten kaavamääräyksiin kannattaa tutustua huolellisesti. Kaavamääräyksissä voidaan määritellä mm. kerrosmäärä, talon muoto, ulkoväritykset ja miten ilmansuunnat tulee huomioida talon tontille sijoittelussa. Tärkein kaavamääräyksistä on rakennusoikeus. Se määrittää kuinka suuren talon, autotallin ja muut varastotilat tontille voi rakentaa. Alueilla joissa on hyvin tiukat kaavamääräykset ammattitaitoisen suunnittelijan ja joustavan talovalmistajan rooli korostuvat. Esimerkiksi puurakenteinen talo voidaan yksilöllisen suunnittelun avulla rakentaa alueelle johon vaaditaan kivistä julkisivua.

Tontin muoto ja ympäristö

Tontin valinnassa ja talon suunnittelussa tulee huomioida aina myös ympäristö. Yksi huomiotavista tekijöistä on korkeusasema, eli kuinka korkealle talo rakennetaan. Talon korkeussuhde kannattaa valita niin, että sade- ja sulamisvesien poisjohtaminen sujuu ongelmitta ja rakennus istuu luonnollisesti maisemaan. Omakotitalossa pihalla on erityisen suuri merkitys, joten tontille sijoittelu tulee mahdollisuuksien mukaan tehdä niin että saadaan syntymään rauhallinen oleskelupiha eikä makuuhuoneen ikkunat ole esimerkiksi vilkkaalle kadulle päin.

Tontin maaperä

Myös tontin maaperä kannattaa huomioida, koska se vaikuttaa maanrakennustöiden kustannuksiin. Tontilla silmämääräisesti nähtävissä olevia kustannuksia nostavia tekijöitä ovat esimerkiksi kallioisuus ja korkeuserot. Monilla paikkakunnilla rakennusvalvontaviranomaiset vaativat maaperätutkimuksen. Maaperätutkimuksessa selvitetään maaperän kunto, kantavuus ja talon perustamistapa. Nämä tiedot ovat tärkeitä arvioitaessa perustus- ja maanrakennustöiden kustannuksia.

Energiatehokkuus

Tontin pienilmasto ja rakennuksen tontille sijoittaminen vaikuttavat talon energiatehokkuuteen merkittävästi. Paras paikka talolle energiatehokkuutta ajatellen on etelärinteessä ja tyynellä paikalla. Etelärinteeseen rakennettu talo kuluttaa noin 10% vähemmän energiaa verrattaessa pohjoisrinteeseen rakennettuun taloon.

Vastuullista, ammattitaitoista rakentamista

Tontin valinta on siis ehkä kaikkein tärkein päätös talon rakentamisessa ja siinä tulee ottaa huomioon monia asioita. Meillä Omatalolla sinulla on kuitenkin ammattilaiset apunasi, joten ei syytä huoleen. Olen työskennellyt 36 vuotta Omatalon arkkitehtisuunnittelussa niin kotimaan kuin viennin projekteissa. Suunnittelussa ”tusseista tietokoneelle” on ollut iso muutos vuosien varrella, mutta yksi asia ei ole muuttunut – vastuullinen, ammattitaitoinen talojen rakentaminen ja asiakkaasta loppuun asti huolehtiminen. Ikkunani alta kulkee rekkoja päivittäin talopakettilastissa ja ajattelen lämmöllä tontilla odottavaa asiakasta – me tehtiin se, siinä menee nyt jonkun koti.

 

36 vuoden kokemuksella

Tarja Ewane

Omatalon ARK-yhteyshenkilö, vastaava

Lue talomallin valinnasta >

 

PYYDÄ TARJOUS

 1. Toimitusjohtajan katsaus
 2. Omakotitalon hiilijalanjälki
 3. Talon rakentamisen kustannukset

Tilaa esitteemme