Talon rakentamisen kustannukset

Riippumattoman rakennustutkimus RTS Oy:n rakentajatutkimuksen mukaan vuonna 2019 rakennettujen pientalojen keskimääräiset rakentamiskustannukset ilman tontin hankintaa olivat 2030 euroa/nettoneliö.

rakentamisen kustannukset

Mitä omakotitalon rakentaminen oikein maksaa?

Tällä hetkellä 100 m²:n talon rakentamisen kustannukset ovat siis noin 203 000 euroa. Samalla summalla saa keskimäärin 57 m²:n kerrostalokaksion. Omakotitalon rakentaminen tai rakennuttaminen on siis huomattavasti edullisempaa kuin valmiin asunto-osakkeen ostaminen. Rakentamisen ei myöskään tarvitse olla vaikeaa eikä raskasta sillä nykyään talotoimittajilla on olemassa ns. muuttovalmiita vaihtoehtoja.

Mistä talon rakentamisen kustannukset koostuvat?

Muuttovalmiisiin talotoimituksiin sisältyy n. 70-80% koko talon rakentamiseen menevistä kustannuksista. Loput kustannuksista muodostuvat mm. maansiirto- ja pihatöistä sekä viranomaiskuluista.

Eri valmistajilla on Muuttovalmis-termin alla kuitenkin hiukan toisistaan poikkeavia toimituslaajuuksia. Vertailussa kannattaa kiinnittää huomiota sisältääkö hinta esim. lämmönlähteen, radon-tuuletuksen, terassit…

Muuttovalmistoimitukselle laskettua hintaa omatoimirakentaja pystyy omalla työllään laskemaan 0-50 000 € valitessaan riisutumman talotoimituksen ja osallistumalla rakentamiseen enemmän itse. Toimituslaajuuksia on usein kolme: talopaketti, sisustusvalmis ja muuttovalmis.

Esimerkkitalon 100 m2 kustannusten muodostuminen (2019)

Rakennuttaminen (lupa, liittymät, rahoitus) 12 400 €
Suunnittelu (sis. LVIS-suunnittelun) 10 300 €
Työmaan johto ja hankinnat (telineet, jätemaksut, työnjohtaja…) 18 300 €
Maanrakennustyöt 20 000 €
Perustukset ja alapohja 15 700 €
Runko, julkisivut ja vesikatto 51 300 €
Sisätilat (kalusteet, sisäpinnat, tulisija) 37 700 €
LVI ja sähkötyöt 37 500 €
YHTEENSÄ 203 200 €

Netistä löytyy useita laskureita, joilla voit hahmotella rakennusprojektisi kustannuksia. Jos haluat tutkia miten erilaiset valinnat talon suunnittelussa vaikuttavat kustannuksiin kannattaa kokeilla esimerkiksi suomirakentaa.fi –kustannuslaskuria. Siellä saa alkuvaiheessa projektia raamit kustannuksille ja ymmärrystä siitä miten monesta tekijästä talon kokonaishinta koostuu. Talon kokonaiskustannuksiin vaikuttavat mm. talon koko ja malli, lämmitysjärjestelmä sekä materiaalivalinnat.

Talon rakentamistavan valinta

Muuttovalmistoimitus on erityisesti ensirakentajalle se helpoin ja turvallisin vaihtoehto, koska luotettavan talotoimittajan kanssa toimiessa sinulla on aina ammattilaiset töissä työmaallasi. Omia resurssejaan talon rakentamiseen osallistumiseen tulisikin arvioida realistisesti.

Onko minulla aikaa omien töiden jälkeen rakentaa illat taloa? Onko minulla tarvittavaa osaamista? Onko minulla rakentamiseen tarvittavia työvälineitä?

Jos vastaus näihin kysymyksiin on ei, valitse muuttovalmistalo. Silloin tiedät jo tilausta tehdessäsi, mitä talosi tulee maksamaan ja milloin pääset muuttamaan. Eikä sinun tarvitse tinkiä omasta jaksamisestasi tai ajastasi.

Voit jo alkuvaiheessa ottaa suoraan yhteyttä talomyyjään. Ammattitaitoinen talomyyjä pystyy kartoittamaan tarpeesi ja antamaan kustannusarvion jo alkutietojen pohjalta sekä opastaa juuri sinulle järkevimmän vaihtoehdon valinnassa.

 

Janne Rönkkö
Toimitusjohtaja, Omatalo Oy

Pyydä talotarjous

  1. Toimitusjohtajan katsaus
  2. Omakotitalon hiilijalanjälki
  3. Talon rakentamisen kustannukset

Tilaa esitteemme