Talon rakentaminen

Talon rakentaminen kestää noin 8-12 kuukautta. Talotoimittajasi vastaa projektin koordinoinnista tilauksessa sovitun toimituslaajuuden osalta. Itse rakentamisvaihe kestää elementtitoimituksen jälkeen 6-8 kuukautta riippuen talon koosta, muodosta ja tontista.

Talon rakentaminen on yhteistyötä

Kun talokaupat on tehty, kaikki paperityöt hoidettu ja luvat saatu kuntoon, voidaan aloittaa talon rakentaminen. Talon rakentaminen kestää noin 8-12 kuukautta. Talotoimittajasi vastaa projektin koordinoinnista tilauksessa sovitun toimituslaajuuden osalta. Rakentamisessa ensimmäiset vaiheet ovat maatyöt ja perustusten tekeminen. Itse rakentamisvaihe kestää elementtitoimituksen jälkeen 6-8 kuukautta riippuen talon koosta, muodosta ja tontista. Valitsemasi toimituslaajuus määrittää kuinka paljon sinun itse täytyy osallistua rakentamiseen.

Talon rakentaminen alkaa elementtipystytyksestä

Kesto: 2-15 päivää
Talon rakentamisessa pystytyksen hoitavat Omatalon koulutetut asennusurakoitsijat. Työvaihe kestää talomallista riippuen n. 2‐15 työpäivää. Lopuksi asennusurakoitsija ja vastaava työnjohtaja tarkistavat asennustyön kanssasi. Työmaalle saapuu seuraavaksi asennusryhmä, joka hoitaa ulkopuolen viimeistelyt ja sisäkirvesmiestyöt. Tämä asennusryhmä huolehtii yleensä myös lattiavalun sekä sähkö‐ ja LVI-töiden yhteensovittamisen. Vesikaton asennuksen hoitaa elementtiasennusryhmä tai erillinen peltikattourakoitsija. Varsinaisen pystytyksen jälkeen tehdään vielä ulkopuolen viimeistelytyöt: terassit yms.

Putkityöt

Kesto: pystytyksestä luovutukseen
Putkimies tulee työmaalle ensimmäisen kerran juuri ennen lattiaeristeiden asentamista. Ensimmäisen käynnin yhteydessä putkimies asentaa pohjaviemärit, ilmanvaihtoputket, vesijohtoputket sekä mahdolliset lattialämmitysputket lattiavaluun ja keskuspölynimuriputket, mikäli keskuspölynimuri kuuluu toimitukseen. Jos talossa on vesikiertoinen lattialämmitys, käy putkimies asentamassa lämmönlähteen kun lattiat on valettu ja lämmönlähteen ympäristön väliseinätyöt on tehty valmiiksi.

Viimeinen käyntikerta tapahtuu 2‐5 viikkoa ennen talon valmistumista. Silloin asennetaan ilmanvaihtokone, varaaja, venttiilit ja vesikalusteet sekä WC‐istuimet. Laatoitustyöt ja kalusteasennus on tehty ennen näiden asennusta. Käynnin yhteydessä saat LVl:n osalta käytönopastuksen ja täytetään koeponnistus‐ ja IV‐mittauspöytäkirja. Kalusteasentaja kiinnittää toimitukseen sisältyvän liesituulettimen ja putkimies kytkee sen kanavaan. Putkimies myös kytkee toimitukseen mahdollisesti sisältyvän astianpesukoneen. Kiinteistön vesi- ja viemärivalvoja vastaa siitä, että LVI‐työt tehdään suunnitelmien mukaisesti.

Sähkötyöt

Kesto: pystytyksestä luovutukseen
Sähkömies saapuu työmaalle ensimmäisen kerran lattiaverkkojen asennuksen jälkeen juuri ennen lattianvalua. Lattianvalusta vastaava kutsuu sähköasentajaryhmän työmaalle. Tällöin lattiaan asennetaan mahdollinen lattialämmitys sekä lattiavaluun tulevat putkitukset ja tonttikeskus kiinnitetään talon seinään lopulliselle paikalleen. Sähköasentajaryhmän toinen käynti on ajankohtainen, kun väliseinärungot ovat paikallaan.

Tällöin tehdään kaikki johdotukset, asennetaan sisäpuolinen ryhmäkeskus ja laitetaan lattialämmöt päälle. Taloon asennetaan yksi termostaatti, joka ohjaa rakennusajan kaikkia lämmityksiä. Kalustusvaihe on rakennusprojektin viimeisimpiä töitä ja se on noin 1‐4 viikkoa ennen talon luovutusta. Tällöin asennetaan talon toimitukseen sisältyvät valaisimet ja sähkökalusteet (pistorasiat, kytkimet yms.). Sähkömies antaa käytönopastuksen ja täytetään myös sähkötöiden tarkastuspöytäkirja.

Lattian valaminen

Kesto: lattian valaminen 1 pv, valmisteluineen muutama viikko
Omatalojen maanvarainen betonilattia on turvallinen valinta. Kosteat tilat, sisäpuoliset muuraustyöt ja lattialämmitys onnistuvat parhaiten maanvaraisen betonilattian myötä. Heti elementtiasennuksen jälkeen työryhmät ryhtyvät valmistelemaan lattioiden valamista. Putkimies asentaa viemärit ja kylmävesijohdot eristekerroksen alle. Sähkömies asentaa mahdolliset lattialämmityskaapelit betoniraudoitukseen.

Vesikiertoisessa lattialämmityksessä putkimies asentaa lämmitysputket betoniraudoitukseen. Lämminvesijohdot suojaputkineen ja mahdolliset keskuspölyimurin putket upotetaan päällimmäiseen lattiaeristeeseen. Betoni kuivuu yleensä jo vuorokaudessa siihen kovuuteen, että väliseinätyöt voidaan aloittaa. Betonilattian kuivumiselle tulee kuitenkin varata riittävästi aikaa, koska rakennusolosuhteet vaihtelevat.

Väliseinätyöt

Kesto: muutama viikko
Noin viikko lattiavalun jälkeen alkavat sisäpuoliset väliseinätyöt. Tälle ajalle ajoittuu sähkömiehen toinen käynti, jolloin sähkörasiapohjat kiinnitetään väliseiniin.

Sisustustyöt

Kesto: n. 3-4 kk
Väliseinätöiden jälkeen muuttovalmiissa talotoimituksessa on talon rakentamisessa seuraavana vuorossa sisustustyöt. Sisustusvalinnat tapahtuvat sisustusedustajan opastuksella viimeistään, kun talopaketin asennus alkaa. Sisustustarvikkeet saapuvat muutamaa päivää aikaisemmin ennen sisustajan saapumista työmaalle. Seinäpinnoitteet asennetaan ennen kiintokalusteita. Sisäportaat asennetaan lattiapinnoitteen päältä, väliovet asennetaan tämän jälkeen ja viimeiseksi tehdään listoitustyöt. Kalusteiden välitilat laatoitetaan kalusteasennuksen jälkeen. Omatalolla muuttovalmiin talon toimitukseen sisältyvät kalusteet asennettuna. Listoittaja asentaa talotoimitukseen sisältyvät kodinkoneet sekä tulisijan eduspellin ja sähkömies kytkee lieden sekä uunin, mikäli ne kuuluvat toimitukseen.

Tulisijan asennus

Kesto: Omatalon vakiotulisija 1 pv
Omatalon muuttovalmistoimitukseen sisältyy Tulikiven valmistama tulisija Valmistuli-toimituksena. Takka ja hormi toimitetaan asennusvalmiina sisäseinien tasoitus- ja maalausvaiheen jälkeen. Tarvittava palomuuri on muurattu sisälevytysvaiheessa ja tasoitettu sekä pinnoitettu. Paloluokitustodistuksen saat takkatoimituksen mukana.

Lopputarkastus ja muutto uuteen kotiin

N. 12 kuukautta talotilauksesta (Riippuen rakennuslupavaiheen kestosta, joka vaihtelee paikkakunnittain)
Muutto‐ ja sisustusvalmistalo rakennetaan useiden ammattilaisten yhteistyönä, yhdessä sovitun työnjaon mukaisesti ja talon valmistuminen ja työn lopputulos tarkistetaan kanssasi. Vastaanottotarkastuksesta sovitaan ennakkoon, jolloin voit pyytää paikalle myös muut talon rakennushankkeeseen kirjatut edustajasi. Vastaanotosta laaditaan pöytäkirja, josta jää jäljennös kaikille osapuolille.

Omatalolle myönnetään 10 vuoden rakennetakuu ja vuoden asennustakuu. Omatalon hankkija saa myös talokohtaisen suoritustaso-otteen, joka esittää talon rakenteen CE-hyväksytyn laadun. Todistus lisää talon arvoa myös talon myynnin yhteydessä. CE-merkitty Omatalo on turvallinen valinta, jonka laatu kestää vuosikymmeniä eteenpäin. Takuuaika alkaa talon luovutuspäivämäärästä. Tämän lisäksi voi eri valmistajien tuotteilla ja laitteilla olla usean vuoden takuuaika. Rakennustyötä koskeva takuu tarkoittaa sitä, että mikäli sellaista korjattavaa on ilmennyt takuuaikana, mitä vastaanottotarkastuksessa ei ole voitu havaita tai mitä normaaliasumisessa ei tule syntyä, ne korjataan urakoitsijan kustannuksella.

Tilaa rakentajan pikaopas

  1. Toimitusjohtajan katsaus
  2. Omakotitalon hiilijalanjälki
  3. Talon rakentamisen kustannukset

Tilaa esitteemme