Sisustusvinkit ajattomaan kotiin

Ajattoman sisustuksen salaisuus piilee tarkkaan harkituissa valinnoissa ja ratkaisuissa. Lisäksi kotiin on tärkeää tuoda oma persoona näkyviin, jotta koti tuntuu kodilta.

Omatalo Ajatuksen olohuone Mikkelin asuntomessuilla

Kun kotia rakennetaan pitkäntähtäimen suunnitelmalla, on oleellista pitää mielessä, että myös kodin sisustusratkaisut ja -materiaalit kannattaa valita niin, että ne kestävät katsetta monia vuosia. Ajattoman sisustuksen salaisuus piileekin tarkkaan harkituissa valinnoissa ja ratkaisuissa.

Harkitse sisustuksen väripalettisi

Tähtäimenä on ajaton koti, jossa aikakaudesta ja vaihtuvista trendeistä toiseen on hyvä olla. Koska tilan hallitsevat sisustuselementit kuten materiaalit ovat usein työläitä ja kalliita vaihtaa, kannattaa niihin valita neutraali ja harmoninen väripaletti. Tyylikkään kevyt värimaailma antaa enemmän vaihtoehtoja muutoksille, ja helpommin päivitettävillä elementeillä kuten sisustustekstiileillä ja piensisustusesineillä saa helposti tuotua lisää persoonaa, kerroksellisuutta ja trendikkyyttä tilaan.

Muuttovalmiin Omatalon keittiössä on maanläheinen värimaailma

Muuttovalmiin Omatalon keittiön värimaailma on maanläheinen ja lämmin. Keittiö on Topi-Keittiöiden valikoimasta.

Vaalea, luonnollinen ja maanläheinen värimaailma on ratkaisuna tyylikäs, hillitty ja varma valinta, sillä se tuo valon ja tilan tuntua pieneenkin tilaan, siihen voi yhdistellä muita värejä vaivattomasti ja aikakaudesta riippumatta se pitää hienostuneen leimansa. Esimerkiksi nyt ajankohtaisilla, harmaan sävyillä ja murretuilla, puuterimaisilla väreillä on helppo tuoda lisää kodikkuutta, persoonallisuutta ja lämpöä. Vielä muutama vuosi sitten huipputrendikäs mustavalkoisuus, kovat kontrastit ja kokovalkoisuus ovat menettäneet hohtoaan, sillä kokovalkoisessa sisustuksessa on vaarana, että se jää etäiseksi ja kylmäksi. Koska rakennetaan kotia, on tärkeä tuoda myös sisustuksen värimaailmalla tilaan pehmeyttä ja kutsuvaa lämpöä. Esimerkiksi lämminsävyiset puupinnat yhdistettynä murrettuihin pastellisävyihin näyttävät kauniilta. Valkoinen ei ole kuitenkaan kadonnut, mutta sen eri sävyjä käytetään maltillisemmin. Viimeisimpiä trendejä ovat ehdottomasti luovuus, persoonallisuus sekä värien harmonia.

muuttovalmiin-omatalon-olohuoneen-harmoninen-sisustus

Muuttovalmiin Omatalon olohuoneen harmoninen sisustus syntyy vaaleiden sävyjen ja lämpimien puisien huonekalujen yhdistelmästä.

Valitse kestäviä luonnonmateriaaleja

Materiaalivalinnoissa arvokkaisiin ja klassisiin sijoittaminen ei jää harmittamaan. Materiaaleista messinki ja kupari ovat edelleen kovassa suosiossa, ja niitä esiintyykin esimerkiksi kaappien ja laatikoiden vetimissä, valaisimissa tai koristeissa. Lisäksi marmori ja kvartsi ovat kasvattaneet menestystään työtasojen materiaaleina, sillä ne ovat kauniita, kestäviä ja niitä on saatavissa useissa eri väreissä ja kuvioissa. Myös esimerkiksi rouheaa ja maanläheistä betonia löytyy yhä useamman keittiöstä, sillä se on hyvin helppohoitoinen materiaali, eikä sitä tarvitse huoltaa käytännössä lainkaan.
Monia suomalaisia miellyttävän skandinaavisen tyylin kulmakiviä ovat selkeälinjaisuus, minimalistisuus ja kalusteiden sekä materiaalien laadukkuus. Vaaleaa, luonnonläheistä ja kevyttä värimaailmaa luovat erityisesti laadukkaat, aidot luonnonpuupinnat. Myös tekstiileissä luonnonmateriaalit, vaikkapa juutti tai pellava, ovat kauniita ja kestävät pitkään. Selkeään skandinaaviseen sisukseen kuuluu myös käytännönläheisyys, järkevyys tilan käytössä ja turhan karsiminen, minkä vuoksi tyyli onkin monen sisustajan mieleen.

Pehmeät ja vaaleat sävyt näyttävät ajankohtaisilta vuosia. Kuva: A.S.Helsingö

Mieti eri tilojen tunnelmat

Jotta talosta tulisi koti, on tärkeä suunnitella sisustus niin, että se tuo oikeanlaista tunnelmaa juuri kyseisen tilan toimintoihin. Tätä rakentaa värien, materiaalien ja tekstiilien lisäksi erityisesti valaistus.
Suomalaiskodeissa lämpimän valkoinen värilämpötila on yleisin, mutta värilämpötila tulisi säätää sopimaan ympäristöön ja tilaan sen tarkoituksen mukaan. Valotuksella voi määritellä tilan toimintoja: tehokkaat työvalot viestivät tekemistä, kun taas pehmeämmät ja lämpimämmät valot luovat rentouttavaa tunnelmaa. Yleisesti ottaen vaikkapa keittiö vaatii hyvää yleisvaloa työskentelyyn, olohuone tunnelmavalaistusta rentoutumiseen ja makuuhuone riittävää, kohdennettavaa lukuvaloa, joka ei kuitenkaan häikäise. Vaaleat värit ja kiiltävät pinnat heijastavat valoa ja antavat vaikutelman suuremmasta määrästä päivänvaloa. Tummat pinnat puolestaan imevät valoa, ja ne sopivatkin hyvin esimerkiksi makuuhuoneeseen, jonne voi rakentaa rauhallista tunnelmaa lämpimillä ja syvillä sävyillä.

Lisää persoonallisuutta yksityiskohdilla

Näiden vinkkien lisäksi erityisen tärkeää on tuoda kotiin omaa persoonaa. Mikään ei tee kodista ajattomampaa, kuin sellainen kokonaisuus, joka tuntuu asukkaalle omalta sekä merkitykselliseltä. Pienillä henkilökohtaisilla esineillä, kodin sisustus saa aivan omanlaistansa tunnelmaa sekä ainutlaatuista kerroksellisuutta.

Henkilökohtaiset esineet luovat sisustukseen persoonallisuutta.

 

TILAA RAKENTAJAN PIKAOPAS

  1. Digitalisaatio mahdollistaa paremman palvelun myös talonrakennusalalla
  2. Toimitusjohtajan katsaus
  3. Omakotitalon hiilijalanjälki

Tilaa esitteemme