Rakentamisen vaiheet

Talon rakentaminen lähtee yleensä liikkeelle unelmasta, unelmasta siitä omasta ja juuri omannäköisestä kodista. Aluksi kannattaakin miettiä omat tarpeet ja toiveet tarkasti, koska onnistunut uuden talon suunnittelu lähtee aina tulevan asukkaan tarpeista.

rakentamisen vaiheet

Rakentamisen vaiheista ensimmäinen on unelma omasta kodista

Talon rakentaminen lähtee yleensä liikkeelle unelmasta, unelmasta siitä omasta ja juuri omannäköisestä kodista. Aluksi kannattaakin miettiä omat tarpeet ja toiveet tarkasti, koska onnistunut uuden talon suunnittelu lähtee aina tulevan asukkaan tarpeista. Lähtipä rakentamisesi liikkeelle jostain tietystä talomallista tai siitä unelmiesi tontista, mieti mitkä ovat niitä juuri sinulle tärkeitä asioita tulevassa kodissasi. Ideoidessa voit tutustua erityylisiin taloihin esimerkiksi nettisivuillamme, joilta voit myös tilata taloesitteet kotiisi. Ideoita ja tietoa erilaisista ratkaisumalleista voit hakea myös taloesittelyistämme.

Tontin valinta

Kaikista tärkein etappi talon rakentamisessa on tontin hankkiminen. Tämä siitä syystä että tontti on määräävin tekijä taloa rakentaessa, erityisesti jos tonttisi sijaitsee tiheään asutulla asuinalueella. Asuinalueiden kaavamääräykset määrittelevät rakennusoikeuden ja millaisen talon tontille saa rakentaa, joten tonttia valitessa kannattaa tutustua kaavamääräyksiin tarkasti. Kaavamääräyksissä määritellään mm. kerrosmäärä, talon muoto, ulkoväritykset ja miten ilmansuunnat tulee huomioida talon tontille sijoittelussa.

Talomallin valinta

Aiemmassa kohdassa tuli esille, että kaavamääräykset voivat määritellä hyvinkin tarkasti millaisen talon voit tontille rakentaa, joten tontin hankkiminen ja talomallin valinta kulkevat käsi kädessä. Omat tarpeesi, budjettisi ja kaavamääräykset huomioiden talovalmistajilta löytyy useita valmiita talomalleja. Omatalon malleista pystytään muokkaamaan juuri sinulle mieleinen tai talo voidaan suunnitella kokonaan omien toiveidesi pohjalta. Tässä vaiheessa viimeistään kannattaakin ottaa yhteyttä talomyyjään, joka auttaa sinua juuri sen sinun unelmiesi kodin valinnassa ja tontin rajoituksien huomioimisessa.

Luonnos ja tarjous

Seuraavassa rakentamisen vaiheessa käydään yhdessä talomyyjän kanssa kokonaisuudessaan läpi millä sisällöllä ja valmiusasteella olet aikeissa hankkia uuden kotisi. Toiveidesi pohjalta laaditaan tarjous, jossa on huomioitu kaikki toivomasi asiat. Nyt viimeistään kannattaa käydä myös pankissa pyytämässä lainalupaus, jotta haaveet ja realiteetit saadaan varmasti kohtaamaan ja tarjouksen sisältö vastaa tarpeitasi. Tässä vaiheessa talosta voidaan piirtää myös luonnos, erityisesti jos taloa lähdetään suunnittelemaan puhtaalta pöydältä kokonaan omien toiveidesi pohjalta.

Kaupanteko

Kun juuri se oikea talomalli ja haluamasi sisältö on löydetty yhdessä talomyyjäsi kanssa ja pankistakin on näytetty vihreää valoa voidaan tehdä talokaupat ja siirtyä lupaprosessiin.

Lupaprosessi 1-6kk

Talokauppojen jälkeen haetaan rakennuslupaa, jonka saamisessa kestää paikkakunnasta riippuen 1-6kk. Tähän vaiheeseen kuuluu myös jonkin verran muita paperitöitä, mutta niissä apunasi on jo palkattuna oma pääsuunnittelija ja vastaava työnjohtaja. Kun kaikki paperityöt on hoidettu ja luvat saatu kuntoon voidaan aloittaa rakentaminen. Samaan aikaan taloon tehdään lisäsuunnitelmia mm. rakenne- ja LVIS-suunnitelmat.

Rakentaminen 8-12 kk

Rakentamisessa ensimmäiset vaiheet ovat maatyöt ja perustusten teko. Perustuksille muille tonttitöille ja LVIS-liittymille aikaa täytyy varata 4-10 viikkoa. Riippuen talotoimituksen sisällöstä voi perustusten hoitaminen kuulua sinun vastuullesi tai talotoimittajalle. Itse rakentamisvaihe kestää talotoimituksen jälkeen 6-8 kk riippuen talon koosta, muodosta ja tontista. Valitsemasi toimituslaajuus määrittää kuinka paljon sinun on itse osallistuttava rakentamiseen. Muuttovalmiissa vaihtoehdossa Omatalon ammattilaiset rakentavat kotisi sinulle valmiiksi asti ja sinun vastuullesi jää lähinnä vain maansiirto- ja pihatyöt sekä lupien ja liittymien hankkiminen sekä paras osuus – muuttoauton tilaaminen.

Kokonaisuudessaan rakennusluvan saamisesta uuteen kotiin muuttoon kestää vain 8-12 kuukautta.

 

uusi omakotitalo

 

TILAA RAKENTAJAN PIKAOPAS

Ja olet askeleen lähempänä uutta unelmiesi kotia!

  1. Toimitusjohtajan katsaus
  2. Omakotitalon hiilijalanjälki
  3. Talon rakentamisen kustannukset

Tilaa esitteemme