Täsmävinkit rakentajalle: Omakotitalon kustannusarvio ja rahoitus

Omakotitaloa rakentaessa kustannusarvion teko heti suunnittelun alkuvaiheessa säästää sinulta aikaa ja vaivaa. Tämä kannattaa tehdä jo heti kun alkaa olla selvää, mihin tuleva talo on rakentumassa.

Omakotitalon kustannusarvio ja aikataulusuunnitelma

Omakotitaloa rakentaessa kustannusarvion teko heti suunnittelun alkuvaiheessa säästää sinulta aikaa ja vaivaa. Tämä kannattaa tehdä jo heti kun alkaa olla selvää, mihin tuleva talo on rakentumassa. Arvion tekijän tulee olla rakennusalan ammattilainen tai vaikkapa projektisi pääsuunnittelija – käytä siis kustannusarvion ja aikataulun suunnitteluun ammattilaista apunasi. Kustannusarvio auttaa sinua hahmottamaan, paljonko kokonaisuudessaan oma talo tulee sinulle maksamaan ja missä aikataulussa kustannuksia syntyy. Samalla kun saat itsellesi hahmotettua kustannukset ja aikataulun, saamme myös pankissa paremman kuvan hankkeestasi ja rahoitustarpeestasi.

Kustannusarviota ja aikataulusuunnitelmaa laatiessasi, huomioithan myös seuraavat asiat:

 • Tarvittavat luvat ja kaavat kaupungilta
 • Maaperätutkimus ja sen kustannukset
 • Mahdollinen arkkitehti ja hänen suunnitelma
 • Rakennesuunnitelma (perustukset, kantavat rakenteet, vesikatto)
 • LVIS-suunnitelma
 • Pihasuunnitelma
 • Sisustus- ja valaistussuunnitelma
 • Rahoitussuunnitelma
 • Varainsiirtovero

Useimmilla rakentajilla kustannusarvio ylittyy, vaikka laskelmat on tehty todella huolella, joten varaudu tähän laskelmissasi noin 15 % lisäkustannuksella.

Laina rakentamiseen: Miten paljon omaa rahaa ja vakuuksia tarvitaan?

Rakentajalaina myöntäminen edellyttää yleensä, että asiakkaalla on omia säästöjä tai tarjota lisävakuutta lainalleen. Rakennettava kohde kelpaa vakuudeksi isoissa kaupungeissa enimmillään n.70% käyvästä arvosta. Jos tarvitset lainaa tätä enemmän, tarvitset myös muuta vakuutta sen vastineeksi. Laskiessasi rakennusprojektisi rahoitustarvetta, ota huomioon myös omien säästöjen tarve. Pankkina edellytämme, että sinulla on omia säästöjä käytettävissä rakentamiseen vähintään 11,5% rakentamisen kokonaiskustannuksista, joissa on huomioitu mahdollinen kustannusten ylittyminen.

Useimmiten rakentajalainan lisävakuutena käytetään esimerkiksi vanhempien asuntoa tai muuta omaisuutta tai vakuutusyhtiön Lainatakausta.

Esimerkiksi projekti Tampereelle

(vakuusarvot vaihtelevat valtakunnallisesti)

 Projektin kustannusarvio ja talon käypä arvo valmiina on 330 000 euroa
 Omia säästöjä oltava 40 000-50 000 euroa
 Lainaa tarvitaan noin 280 000 euroa *
 Lisävakuuksia tarvitaan noin 40 000-50 000 euroa (vakuutusyhtiön Lainatakaus tai muu vakuus)

Katso laskuristamme lisää

Kun laina on myönnetty, voidaan sitä nostaa valmiusastetodistuksia vastaan. Valmiusastetodistus tulee olla allekirjoitettu vastaavan mestarin toimesta. Toinen vaihtoehto on nostaa lainaa talopakettitoimijan laskuja vastaan.

Danske Bankin rahoituksen ammattilaiset ovat olleet kuluttajien matkassa tuhansien taloprojektien osalta jo tontin valinnasta lähtien. Valtakunnallisen asiantuntijaverkoston kautta saat arvokasta tietoa rakentamisesta ja hyviä vinkkejä hankkeen toteutukseen sen arviointiin. Asiantuntijan kanssa voit tutkia haaveidesi projektia ja katsoa, mitä sen toteuttaminen vaatii rahoituksen osalta.

Usein pankkiin tullaan keskustelemaan jo hankkeen suunnittelun ollessa pidemmällä.  Aikaa ja vaivaa on mahdollista säästää, jos taloudelliset lähtökohdat ovat selvillä jo alusta alkaen. Danske Bankin asiantuntijoilla on kokemusta monenlaisten taloprojektien toteuttamisesta rahoituksen osalta ja tätä kokemusta kannattaa hyödyntää.

Hae vaihtoehto meiltä – palaamme asiaan viimeistään seuraavana arkipäivänä

Danske Bank lainahakemus

Ystävällisesti Danske Bank henkilöasiakasliiketoiminta

*Jos asiakas ottaa 280 000 euron lainan, laina-aika olisi 20 vuotta ja lainan viitekorkona käytetään 12 kk euribor-korkoa, olisi lainan kokonaiskorko 1,0 % (Kuluttajansuojalain mukaan laskettu todellinen vuosikorko 1,088 %). Luoton ja muiden luottokustannusten yhteismäärä = 310 145,38 €, sis. Järjestelypalkkion 1680 euroa  ja automaattisen tiliveloituksen maksun 2,70 euroa/maksuerä, maksuerien lukumäärä 240 kpl. (Tiedot 12.10.2017 tilanteesta)

Pyydä talotarjous Omatalolta

 1. Toimitusjohtajan katsaus
 2. Omakotitalon hiilijalanjälki
 3. Talon rakentamisen kustannukset

Tilaa esitteemme