Omakotitalon hiilijalanjälki

Suomalaisen hiilijalanjäljestä kolmasosa muodostuu asumisen päästöistä. Siksi oman kodin rakentamisen ilmastovaikutukset ovat tärkeässä osassa yhä useammalle rakennusprojektiin ryhtyvälle ja omia asumisen päästöjä kannattaakin tarkastella kriittisesti.

Omatalo Primus 56

Erilaisten tuotteiden, palveluiden ja muiden hyödykkeiden hiilijalanjälki kiinnostaa nykyaikaista kuluttajaa entistä enemmän. Ilmasto- ja hiilitietoisuus lisääntyvät jatkuvasti, oli kyse sitten lentomatkailusta, ruokailutottumuksista tai asumisesta. Suomalaisen hiilijalanjäljestä kolmasosa muodostuu asumisen päästöistä. Siksi oman kodin rakentamisen ilmastovaikutukset ovat tärkeässä osassa yhä useammalle rakennusprojektiin ryhtyvälle ja omia asumisen päästöjä kannattaakin tarkastella kriittisesti.

Mikä on hiilijalanjälki – Entä hiilikädenjälki?

Rakennuksen elinkaaren hiilijalanjäljellä tarkoitetaan rakennuksen rakentamisesta, elinkaaren käytöstä ja lopulta purkamisesta aiheutuvista päästöistä. Selkeyden vuoksi rakennuksen elinkaaren ilmastovaikutukset on muutettu vastaamaan hiilidioksidin ilmakehässä aiheuttamia lämpenemisvaikutuksia. Yksikkönä ilmastovaikutuksille on hiilidioksidiekvivalentti, CO2e.

Helsinki – Bangkok Henkilöauto (bensiini) 1-tasoinen puurakenteinen
edestakainen lento noin 20 000 km noin omakotitalo noin
1 t CO2e 3 t CO2e 70 t CO2e

Hiilijalanjälki muodostuu siis käytettyjen rakennusmateriaalien ja koko elinkaaren energiankulutuksen päästöistä. Helpoin tapa oman hiilijalanjäljen pienentämiseen on vaikuttaa oman kotinsa energiankulutukseen. Uudet omakotitalot ovat jo lähtökohtaisesti energiatehokkaita paremman lämmöneristyksen ansiosta, jolloin lämmitykseen tarvitaan vähemmän energiaa. Energiatehokkaiden rakenneratkaisuiden lisäksi voit itse vaikuttaa oman kotisi ekologisuuteen esimerkiksi aurinkoa-, ilmaa- ja maalämpöä hyödyntävillä energiaratkaisuilla ja arjen pienillä teoilla.

Hiilikädenjäljellä kuvataan laskennassa projektin positiivisia ilmastovaikutuksia, eli esimerkiksi puutaloilla puumateriaaliin ilmakehästä sitoutunutta hiiltä tai mahdollisten aurinkopaneelien tai -keräimien tuottamaa ylijäävää uusiutuvaa energiaa, jota voidaan syöttää sähköverkkoon. Keskiverto puurakenteinen omakotitalo sitoo ilmakehästä itseensä lähes 30 000 kg hiilidioksidia, mikä vastaa henkilöautolla noin 200 000 kilometrin ajamisesta aiheutuneita päästöjä.

Miksi oman kodin hiilijalanjälki kannattaa selvittää?

Oman kodin hiilijalanjäljen koko kertoo ilmastovastuullisesta rakentamisesta, ja antaa hyödyllistä tietoa arvioitaessa asumisen hiilijalanjälkeä ja kustannuksia. Kodin rakentaminen on jo itsessään iso investointi. Mahdollisimman pienellä kodin energiankulutuksella vaikutetaan valtavasti asumisen kustannuksiin tulevina vuosina, lämmityskustannusten ja sähkönkulutuksen muodossa.

Energiatehokkaalla kodilla on myös pieni hiilijalanjälki!

Omatalon talomallin Elinkaaren Hiilijalanjälki -laskennan päästöjen jakautuminen

Omatalon talomallin Elinkaaren Hiilijalanjälki -laskennan päästöjen jakautuminen Insinööritoimisto Vesitaito Oy:n laskemana.

Rakennuksen elinkaaren vaiheet

Ennen käyttöä: tuotanto, kuljetus, rakentaminen
Käytön aikana: korjaukset, vaihdot, energian käyttö
Käytön jälkeen: purkaminen, kuljetus, käsittely ja loppusijoitus

*Suurin yksittäinen päästöjen aiheuttaja on käytön aikainen energiankulutus.

Miten voin saada selville uuden kotini hiilijalanjäljen?

Jokaiseen uuteen Omataloon on mahdollista saada elinkaaren hiilijalanjälki -laskenta. Tällöin Omatalo voi huolehtia hiilijalanjäljen laskennasta puolestasi. Mikäli olet jo rakentanut oman kotisi eikä talopakettiisi ole kuulunut elinkaaren hiilijalanjäljen laskentaa, voit tiedustella sitä Insinööritoimisto Vesitaito Oy:ltä. Vesitaito on markkinajohtaja pientalojen energiaselvitysten toimittajana ja laatii energiaselvitykset ja hiilijalanjälkilaskennat ammattitaidolla Omatalon projekteihin.

Heikki Virkkunen
Toimitusjohtaja, Insinööritoimisto Vesitaito Oy
Lue lisää Vesitaidosta.

Elinkaaren aikaisten päästöjen jakautuminen eri materiaalien ja käytön aikaisen kulutuksen mukaan.

TILAA RAKENTAJAN PIKAOPAS

  1. Digitalisaatio mahdollistaa paremman palvelun myös talonrakennusalalla
  2. Toimitusjohtajan katsaus
  3. Omakotitalon hiilijalanjälki

Tilaa esitteemme