Miksi omakotiasuminen on järkevää

Suurin osa suomalaisista kotitalouksista pitää omakotitaloa edelleen halutuimpana asumismuotona. Omakotiasuminen on ylivoimaisesti järkevin asumismuoto, koska se on tutkitusti toimivin ja taloudellisin asumismuoto ja vielä ylivoimaisesti paras myös laadussa ja viihtyvyydessä.

Suurinosa suomalaisista pitää omakotiasumista halutuimpana asumismuotona

Nykyhetkellä 19 % uusista asunnoista on omakotitaloja, 41 % olemassa olevasta asuntokannasta ja 55 % suomalaisista kotitalouksista pitää omakotitaloa halutuimpana asumismuotona.

Asumistoiveet eivät toteudu, kun päättäjät, virkamiehet, asuntosijoittajat, yleishyödylliset asuntorakennuttajat ja isot rakennusliikkeet keskittyvät tuottajamuotoisen asumisen isoon tuotantoon. Lyhyellä tähtäimellä kaikki em. tahot katsovat hyötyvänsä eniten kerrostalorakentamisesta ja mieluiten vielä pienistä ja ahtaista kerrostaloasunnoista.

Omakotirakentaminen saa alkunsa perheen tahdosta ja tarpeesta sekä asumisen aiemmista kokemuksista. Tyytyväisyys- ja kokemustutkimukset todistavat omakotiasumisen halutuimmaksi ja parhaaksi asumismuodoksi –myös Helsingissä.

Otsikko ”Miksi omakotirakentaminen on järkevää?” viittaa järkeen ja tutkijana ajattelen silloin toimivuutta ja hintaa. Suora, lyhyt vastaus kysymykseen on, että omakotiasuminen on ylivoimaisesti järkevin asumismuoto, koska se on tutkitusti toimivin ja taloudellisin asumismuoto ja vielä ylivoimaisesti paras myös laadussa ja viihtyvyydessä. Suomi Asuu -tutkimuksen mukaan 68 % omakotiasukkaista ja vastaavasti 33 % kerrostalo-asukkaista viihtyi vanhassa asunnossaan erittäin hyvin. Viisi vuotta vanhoissa omakotitaloissa 86 % viihtyi erittäin hyvin ja 13 % melko hyvin, yhden prosentin viihtyessä melko huonosti.

Toimivuus

Toimivuus uusissa omakotitaloissa on erityisen hyvä, koska rakentaja tai rakennuttaja voi siihen itse vaikuttaa monessa mielessä= tilaratkaisuissa, sisustuksessa, varustetasossa ja laatutasossa. Kerrostalorakentamisessa asukasta kuullaan aivan liian vähän vaan tehdään säilytystilat lähes olemattomiksi, ahtaat sisääntulokäytävät, pienet vaatesäilytystilat, samoin kodinhoito- ja kylpyhuonetilat, pistorasioita minimi, ei pihaa, ei katettua autopaikkaa/riittävästi, ei keskuspölynimuria jne. Omakotitaloissa sinun pitää ja sinä voit valita vapaasti.

Edullisuus

Edullisuus omakotitaloissa on ylivoimaista sekä rakennus- että asumisvaiheessa. Uuden talon rakentamisen keskikustannus tällä hetkellä on 80 %:sti 2 000 ±500 euroa/m2, kun uudesta kerrostaloasunnosta maksat 3 500 euroa/m2 ±500 euroa/m2, kun uuden omakotitalon rakennuttamiseen rakentajat itse osallistuvat omalla toiminnallaan noin 400 eurolla/m2, saadaan rakentamisen kokonaismenoiksi 1 600 euroa/netto-m2. Kun tähän lisätään keskiarvoinen tonttikustannus 400 euroa/m2, päästään uuden omakotitalohankinnan kokonaismenoon 2 000 euroa/netto-m2 v. 2016. Tällä hetkellä 100 m2:n omakotitalo on hankintamenona noin 200 000 euroa ja sillä saa noin 57 m2:n kerrostalokaksion.

Edullisin asua

Omakotitalon selvästi edullisin asumismeno perustuu siihen, että siihen itse merkittävästi osallistutaan ja se on lähtökohtaisesti edullisin. Suomi Asuu 2015 -tutkimuksessa omakotiasunnon asumiskulu oli keskimäärin 3,1 euroa/m2, kun se kerrostaloissa oli 6,6 euroa/m2. Tämä siis ilman pääomakulua. Kerrostaloissa kokonaisasumiskulu oli 10 euroa/m2/kk, kun vuokra-asunnoissa vuokra oli 12 euroa/m2. Oma koti siis kannattaa ja niin sanovat omakotiasukkaatkin 90 %: oma koti on oma.

 

Hyvää pientaloasumista jatkossakin

Terveisin Aarne Jussila, toimitusjohtaja/DI

Rakennustutkimus RTS Oy

 

TILAA RAKENTAJAN PIKAOPAS

  1. Toimitusjohtajan katsaus
  2. Omakotitalon hiilijalanjälki
  3. Talon rakentamisen kustannukset

Tilaa esitteemme