Kodin lattiamateriaalin valinta

Minkälaisen lattian valitsisin kotiini? Mitä lattiamateriaaleja valitessa kannattaa huomioida ja millaisia ominaisuuksia eri lattiamateriaaleilla on.

Lamella Vintage Latte Parketti

Minkälaisen lattian valitsisin kotiini

Lattia on kodin suurin yhtenäinen pinta ja vaikuttaa näin suuresti sisustuksen ja koko kodin ilmeeseen. Lattiaan on perinteisesti valittu huoneen tummin sävy, jolloin se luo kontrastin vaaleiden seinien ja vaalean katon välille. Nykyisin vaaleaa lattiaa käytetään myös paljon, se tekee tilaan ilmavan ja ajattoman tunnelman.

Parketit ja muut puulattiat

Kuivissa tiloissa lattiamateriaalivaihtoehtoja on todella paljon ja värejä loputtomasti. Parketit ja muut puulattiat ovat klassinen valinta, jotka kestävät aikaa. Puulattiat kuitenkin vaativat kunnossapitoa pysyäkseen kauniina. Parketti on lämmin jalalle ja sen etu on käsiteltävyys. Naarmuuntuneen parketin voi hioa ja käsitellä useita kertoja uudelleen. Parketti on kuitenkin herkkä naarmuuntumaan, eikä se kestä juuri kosteutta. Parketti puhdistetaan yleensä imuroimalla ja nihkeällä liinalla. Varmista kuitenkin aina valmistajan hoito-ohjeet.

Lamella Saarni Sweet Coconut parketti

Lamella Saarni Sweet Coconut parketti

Laminaattilattia

Laminaatti on usein parkettia edullisempi vaihtoehto ja esimerkiksi lemmikkitaloudessa se kestää parkettia paremmin naarmuuntumatta, eikä se vaadi muutakaan huoltoa. Nykyiset laminaatit jäljittelevät parkettia hyvin ja usein ei ensi katsomalla erota onko lattia parkettia vai laminaattia. Laminaatti kuitenkin on parkettia kylmempi jalalle ja naarmuuntuessa tai kolhiintuessa se on usein helpompi vaihtaa uuteen kuin yrittää korjata pintaa.

Korkkilattia

Kodin tiloihin joissa ei vaadita kovaa kulutuksen kestävyyttä toimiva vaihtoehto on myös korkki. Korkkilattia on ekologinen luonnonmateriaali joka on lämmin jalalle, eristää hyvin ääntä ja kestää myös jonkin verran kosteutta. Korkkilattia puhdistetaan imuroimalla ja nihkeällä liinalla pyyhkäisemällä. Myös korkkilattian hoidossa kannattaa aina perehtyä valmistajan hoito-ohjeisiin.

Vinyylilattia ja vinyylikorkkilattia

Viimeaikoina myös vinyylimatto lattiamateriaalina on alkanut taas kasvattaa suosiotaan. Vinyylin etuja ovat kosteuden kestävyys, hiljaisuus ja joustavuus jalalle. Vinyylilattia on helppohoitoinen eikä vahausta tarvita. Se on myös nopea ja helppo siivota kostealla liinalla pyyhkimällä. Vinyylilattiamateriaalia on saatavissa myös lukkopontillisena lankkuna. Kohtalaisen uusi tulokas lattiamateriaaleissa on vinyylikorkki. Vinyylikorkki yhdistää korkkilattian ja vinyylilattian parhaat puolet. Materiaali on kestävä ja helppohoitoinen ja omaa korkin akustiset ominaisuudet.

Laattalattia

Kuivissa tiloissa yksi lattiamateriaalivaihtoehto on myös totta kai laatta. Laattalattia on helppohoitoinen ja kovaa kulutusta kestävä, joten se käy hyvin esimerkiksi eteiseen ja keittiöön. Miinuksena laattalattiassa on sen kovuus ja kylmyys jalalle. Laattalattian alla usein käytetäänkin tästä syystä lattialämmitystä.

Laattalattia kestää hyvin kosteutta ja kulutusta joten se sopii hyvin eteiseen.

Laattalattia kestää hyvin kosteutta ja kulutusta joten se sopii hyvin eteiseen.

Kostean tilan lattiat

Kodin kosteat tilat vaativat kosteutta kestävän materiaalin ja näihin tiloihin materiaalivaihtoehtoja ovat esimerkiksi erilaiset laatat ja kostean tilan matot. Viimeaikoina on alettu käyttää kosteissa tiloissa myös betonipintoja, jota voi toki käyttää myös kuivissa tiloissa.

Betonilattia sopii hyvin moderniin sisustukseen.

Betonilattia sopii hyvin moderniin sisustukseen.

Mitä kannattaa muistaa

Tärkeintä lattian valinnassa on siis valita oikeanlainen materiaali kodin eri tiloihin, asujien tarpeet huomioiden. Ei kannata myöskään unohtaa miettiä minkälainen lattia sopii kotisi ilmeeseen parhaiten. Muista myös aina perehtyä valmistajan hoito-ohjeisiin jotta valitsemastasi lattiasta tulisi mahdollisimman pitkäikäinen.

 

Omatalojen lattiamateriaaleihin voit tutustua sisustus & LVIS -esitteessämme!

Tilaa Sisustus & LVIS -esite

  1. Toimitusjohtajan katsaus
  2. Omakotitalon hiilijalanjälki
  3. Talon rakentamisen kustannukset

Tilaa esitteemme