Valolla viimeistelty valmistalokoti

Mia ja Frej muuttivat kahden teini-ikäisen lapsensa kanssa uuteen kotiinsa vajaa kaksi kuukautta sitten. Takana on kaikkinensa reippaan vuoden kestänyt rakennusprosessi, jossa pariskunnalle rakennettiin muuttovalmis ja yksilöllinen Omatalon valmistalo pääkaupunkiseudulle.

Edellinen koti oli pikkulapsiarjen ehdoilla rakennettu omakotitalo. Nyt uuden kodin suunnitelmissa annettiin aikuistuville teineille koko yläkerta omaan käyttöön ja vanhempien toivelistasta toteutettiin mahdollisimman monta unelmaa.

omatalo valmistalo vantaa keittiö-olohuone

Uuden valmistalon suunnittelussa toivelistasta toteutettiin mahdollisimman monta unelmaa

Elokuinen iltapäivän aurinko on kiertänyt etupihan puolelle ja sen säteet leikittelevät eteisen marmorikuvioisella laattalattialla.

– Ja kun hiukan myöhemmin alkuillasta aurinko paistaa keittiön ikkunoihin, kaapistojen korkeakiiltoisista ovista peilautuu ulkoa näkyvä maisema huojuvine heinineen. Olen todella tyytyväinen ovivalintaan, niiden kiiltävyyttä pohdin pitkään. Eteinen taas onnistui juuri kuten toivoimmekin, Mia kertoo tyytyväisenä.

Mia ja Frej muuttivat kahden teini-ikäisen lapsensa kanssa uuteen kotiinsa vajaa kaksi kuukautta sitten. Takana on kaikkinensa reippaan vuoden kestänyt rakennusprosessi, jossa pariskunnalle rakennettiin muuttovalmis ja yksilöllinen Omatalon valmistalo pääkaupunkiseudulle.

Asuinalue on lähes sama kuin edellisenkin kodin, mikä sijaitsee itse asiassa vain muutama sata metriä tästä talosta. Idea rakentamisesta realisoitui vähän yllättäen, kun kaupunki ryhtyi valmistelemaan tältä paikalta uusia tontteja myytäväksi.

– Olimme toki vuosien varrella aina kivoja asumisen ideoita nähdessämme käyneet ajatusleikkiä, että tuon voisimme toteuttaa seuraavassa kodissamme. Mutta emme suoranaisesti etsineet uutta tonttia. Nyt kun tilaisuus tuli eteemme, päätimme tarttua siihen, pariskunta kertaa rakentamiseen ryhtymistä.

Uuden rakentaminen kiinnosti siksikin, että edessä olisi hyvin pian ollut vanhan kodin mittava remontointi tämän päivän tarpeita vastaamaan.

Omatalo valmistalo Vantaa ruokailutila

Eteisen avaruus ja valoisuus on tarkan suunnittelun tulos. Ulko-oven ympärille haluttiin ikkunat, jotka lisäävät huonetilan valoisuutta runsaasti. Avaruutta lisää näkyvän vaatesäilytyksen puuttuminen, se piilotettiin liukuoven taakse eteisen vaatehuoneeseen. Vieraiden takeille on oma naulakkonsa oven suussa. Marmorikuvioinen, korkeakiiltoinen lattialaatta valittiin RTV:sta.

Faktoja ja unelmia

Moni asia oli muuttunut edellisen kodin rakentamisesta. Se oli suunniteltu vuosituhannen alussa, lapsiperheen arjen ehdoilla ja tuolloisten valmiuksien puitteissa. Myös oma tyyli ja maku olivat ajan mittaan jalostuneet maalaisromanttisesta huomattavasti selkeälinjaisempaan suuntaan. Lisäksi talovalmistajien tarjonta oli nykyään aiempia vuosia monipuolisempi.

Päätöksen tehtyään Mia ja Frej kävivät tarkoin läpi, mitkä asiat olivat osoittautuneet haasteellisiksi tai turhiksi asioiksi aiemmassa kodissa. Samalla listattiin faktat ja unelmat, mitä uudessa kodissa ainakin toivottiin olevan. Kun aiemmin Frej oli ollut kiinteästi talon rakennustöissä mukana, haluttiin koti nyt mahdollisimman muuttovalmiina pakettina. Frejin harteille jäisi varmasti ihan riittävästi töitä sopimuksissa, valvomisessa ja tavaran hyväksymisessä.

– Nyt toivoimme kaksikerroksista kotia, avaria tiloja, suuria ikkunoita, korkeita huonetiloja ja selkeyttä. Lisäksi halusimme suuren terassikannen puutarhan sijaan. Mian haave oli ulkoporeamme ja minä tarvitsin työhuoneen, Frej luettelee.

Mialla oli mielessä muutamakin talofirma, joiden mallistoja hän oli ihaillen seurannut. Jo ensi tapaamisilla niistä kaksi putosi osittain asiakaspalvelun puutteen ja osittain hintavuuden vuoksi. Sen sijaan Omatalojen myyjä ryhtyi reippaasti viemään asiaa eteenpäin ja suunnittelija Anne Savolainen tuntui äärimmäisen innostuneelta ratkaisemaan uuden kodin tilatoiveet. Lopulta asiakaspalvelu ja Omatalojen täydellinen muokattavuus sinetöivät päätöksen.

Talomalli on yksilöllinen ja perheelle muokattu Evo 146 + ak -muunnos.

Omatalo valmistalo Vantaa julkisivu

Talon väri ei ole harmaa, vaan sinisellä taitettu harmaa, pariskunta tähdentää. Kattotiileksi valittiin Ormax Monierin moderni ja litteä Evo-kattotiili.

Täydellinen talomalli

Talon mallia työstettiin paitsi omien toivomusten, mutta myös kaavan asettamien määräysten mukaan, joita olikin melkoinen määrä. Siinä määrättiin, että alueelle saisi rakentaa harjakattoisia ja puujulkisivuisia taloja, joissa oli oltava autokatos. Väri ei saisi olla harmaa tai liian vaalea, raja-aidoiksi hyväksyttiin ainoastaan elävää kasvillisuutta ja talon asemointi tontille oli tarkasti määrätty.

– Me tiesimme tarkoin omassa mielessämme, mitä halusimme, ja Anne osasi jalostaa ajatukset ja siirtää ne paperille juuri meidän toiveiden mukaiseksi pohjasuunnitelmaksi ja taloksi! Avuksi alkuun napattiin talomalli, jota lähdettiin muokkaamaan sopivaksi.

Sisäänkäynti siirrettiin talon päätyyn, ja eteinen avarrettiin valoisaksi aulaksi. Vaatesäilytys siirrettiin liukuoven taakse piiloon ja kodinhoito-, sauna- ja tekninen tila sijoitettiin toiselle puolelle sisääntuloa. Eteisestä tila avautuu keittiöksi ja ruokailutilaksi, vieressä on olohuone, josta päästään liukuovien kautta terassille. Talon toisessa päädyssä on työ-/vierashuone ja vanhempien makuuhuone. Olohuoneen sivuitse kulkee portaikko yläkertaan, missä sijaitsevat nuorison omat huoneet.
Omatalon sopimuksesta jätettiin pois keittiö ja portaikko, ne hankittiin itse Puustellilta ja Jale-portaalta. Muut muuttovalmiskonseptin sisältämät tuotteet tulivat RTV:n kautta.

– Valitseminen oli sen suhteen helppoa, koska tiesimme, minkälaista etsimme ja, mitä haluamme. Ensin pohdimme aitoa parkettia, mutta päädyimme kuitenkin laadukkaaseen laminaattiin ihan sen helppohoitoisuuden vuoksi, Mia muistaa.

Sopimuksen ulkopuolisia asioita päätettäessä perhe teki valintoja budjetin puitteissa.
– Kun kuulimme naapureiltamme, ettei heille tule takkaa ymmärsimme, ettemme mekään sitä itse asiassa kotiimme kaipaa lainkaan. Siispä toteutimme mieluummin yhden unelmamme ja ostimme ulkoporealtaan!

Lapset saivat kodista kaipaamaansa omaa tilaa. Heille varattiin yläkerrasta erittäin tilavat, parinkymmenen neliöt huoneet, joihin mahtuu suuren sängyn lisäksi myös sohva kavereiden oleskelua varten.

Uusi arki uudessa kodissa

Vaikka muutosta on kulunut alle kaksi kuukautta, näyttävät kaikki tavarat löytäneen oman paikkansa ja koti on sisustettu viihtyisäksi.

– Paljon on vielä kuitenkin pieniä viimeistelyjä, kuten terassialue, istutukset ja kivetykset, osa niistä jää suosiolla ensi vuoden töiksi. Takapihalla on myös käynnissä itse rakennettava varastoprojekti, pariskunta naurahtaa.

Mia kertoo, että nopealle tilojen siistiytymiselle on syynsä: tänne ei haluttu vanhasta kodista juurikaan huonekaluja, vaan ne ostettiin juuri näihin tiloihin mitoitukseltaan sopivan kokoisina ja tyylisinä. Kalusteille oli tarkoin määrätyt paikkansa, niitä ei tarvinnut sovitella sinne tänne, ne vain nostettiin oikeille paikoilleen.

– Paitsi sohva! Se on aikoinaan ostettu Cobellosta ja sitä on pesty ja pidetty, mutta koska se näyttää vielä hyvältä, tuli se uuteen kotiin mukaan.

Nämä muutamat kuukaudet ovat vahvistaneet rakentamisen olleen juuri oikea ratkaisu. Lapset ovat linnoittautuneet ikionnellisina uusiin huoneisiinsa, eikä heitä juurikaan näy alakerrassa kuin ruoka-aikaan. Mia on pulahtanut joka saunomiskerran päätteeksi porealtaaseen ainakin puoleksi tunniksi rentoutumaan ja pariskunta nauttii täysin siemauksin uuden kodin avarista tiloista.

Frej kiteyttääkin varmasti koko perheen ajatukset kertoessaan, ettei ole viime aikoina ollut mistään niin onnellinen kuin tähän uuteen kotiin muutosta.

PYYDÄ TARJOUS
Lähde: Suuri Talo Extra 4/2019 Teksti: Minna Mäkelä Kuvat: Paula Osenius

– Me tiesimme tarkoin omassa mielessämme, mitä halusimme, ja Anne osasi jalostaa ajatukset ja siirtää ne paperille juuri meidän toiveiden mukaiseksi pohjasuunnitelmaksi ja taloksi!

Omatalon talomyyjä on sinun omamyyjä

Tilatessasi talopakettisi Omatalolta saat käyttöösi henkilökohtaisen omamyyjän.

Voit olla huoleti koko talonrakennusprojektin ajan kaikkiin talon rakentamiseen liittyvissä kysymyksissä, sillä Omatalon asiakkaana saat käyttöösi henkilökohtaisen OmaMyyjän joka auttaa kiperissäkin kysymyksissä ja palvelee Sinua koko rakentamisen ajan.

Etsi lähin myyjäsi ja ota yhteyttä

Ollaan kuulolla!

Tilaa uutiskirjeemme, niin saat tarjoukset ja tapahtumakutsut aina ensimmäisenä.

Seuraa meitä!

Tutustu myös rakentaja­videoihimme Youtubessa, käy Facebook-sivuillamme katsomassa viimeisimmät Omatalon kuulumiset ja vilkaise Instagramista tuoreimmat kuvamme.