Omatalo Ajatus - Mikkelin asuntomessuilla

Krivetzin perhe rakensi Mikkelin asuntomessuille täysin uniikin Omatalo-mallin. Saija ja Aki Krivetzillä ei ollut mitään erityistä hinkua messurakentajiksi, siksipä messutonttiakaan ei haettu ensimmäisen haun aikana. Mutta kun tontteja yllättäen jäi varaamatta, ja yksi niistä oli Krivetzien mielestä se alueen paras tontti järvinäköalalla, ei tuota tilaisuutta voinut enää jättää käyttämättä.

Talomalliksi ei haluttu mitä tahansa, sen täytyi olla tismalleen heille suunniteltu, oman näköinen ja omassa viisihenkisen perheen arjessa toimiva koti.

Mikkelin asuntomessuille rakennettiin täysin uniikki Omatalo

Lähde: Suuri Talo Extra 3/2017 Krivetzin perhe rakensi Mikkelin asuntomessuille täysin uniikin Omatalo-mallin. Perhe oli rakentanut omakotitalon jo kaksi kertaa aiemminkin, joten heillä oli heti alkuvaiheessa tarkoin listattuna toiveet siitä, mitä kotiinsa haluavat. Paljon ajatuksia paperilla, siitä se nimikin talolle saatiin – Omatalo Ajatus.

Idea messurakentajaksi lähtemiseen alkoi tontista

Saija ja Aki Krivetzillä ei ollut mitään erityistä hinkua messurakentajiksi, siksipä messutonttiakaan ei haettu ensimmäisen haun aikana. Mutta kun tontteja yllättäen jäi varaamatta, ja yksi niistä oli Krivetzien mielestä se alueen paras tontti järvinäköalalla, ei tuota tilaisuutta voinut enää jättää käyttämättä. Talomalliksi ei haluttu mitä tahansa, sen täytyi olla tismalleen heille suunniteltu, oman näköinen ja omassa viisihenkisen perheen arjessa toimiva koti.

Lasten oma valtakunta ja arjen ylellisyyttä

Toivoimme myös, että lasten huoneet olisi keskitetty samalle puolelle taloa, jolloin he saisivat touhuta siellä rauhassa, Aki Krivetz kertaa toiveita. Tuo idea lastenhuoneiden sijoittamisesta keskitetysti oli aiemmista kodeista opittu asia. Kun lasten huoneet on hajautettu ympäri taloa, myös leikit ”leviävät” koko kotiin, niin ettei vanhemmille enää jää rauhallista soppea. Nyt lasten oman siiven myötä säilyvät isot oleskelutilat keittiöineen myös hieman siistimpinä.

Yhteensä 184-neliöiseen taloon suunniteltiin 6h+k+khh+sauna. Jokaiselle lapselle on varattu oma huone, lisäksi löytyy vanhempien makuuhuone, avara yhteinen oleskelutila keittiöineen ja lasten siipeen toinen tilava aulatila television katselua varten. Saimaan puoleinen sivu on lähes kokonaan ikkunaseinää ja keittiössä aamukahveja juodessa voi nauttia aamuauringosta. Ilta-auringon puolelta ulkoa löytyy pieni arjen ylellisyys: kapeahkolle atriumpihalle haluttiin terassikanteen upotettu pore-/vastavirta-allas, jota pidetään lämpimänä ja uintivalmiina ympäri vuoden.

Koti itse rakentaen

Talo päätettiin hankkia Omatalolta talopakettina, jossa pelkät runkoelementit tulivat tehtaalta ja kaiken muun rakennustyön pystytyksineen teki Krivetzien palkkaama timpuri, sekä perhe itse.

 

-Meillä oli jo kokemusta kahdesta aiemmin rakennetusta talosta, minkä vuoksi valitsimme talopaketti-toimitusmuodon.

 

Olohuoneen tv-seinällä on särmää tuomassa Rebel Wallsin kuvatapetti.

Työt aloitettiin riittävän ajoissa, jo edellisenä kesänä, jolloin kiirettä ei syntynyt missään vaiheessa. Talo oli jo ulkopinnoiltaan valmis, kun kylmät viime syksynä saapuivat ja töitä päästiin jatkamaan sisällä lämpimässä. Ulkoverhoilu tehtiin syksyllä viimeiseksi Wienerbergerin Superwhite Retro -tiilillä, joiden välissä on sopivasti panelointia tuomassa lisää ilmettä. Tiiliverhoilu on tuttu aiemmasta kodistamme, se on helppo, huoltovapaa ja kestävä materiaalivalinta. Emme halua viettää kesälomiamme taloa maalaten, Aki naurahtaa.

Ulkoverhoilu tehtiin syksyllä viimeiseksi Wienerbergerin Superwhite Retro- tiilillä, joiden välissä on sopivasti panelointia tuomassa lisää ilmettä.

Sisätyöt sujuivat perheeltä yhtä jouhevasti kuin ulkopuolen tekeminen. Helmikuussa muurattiin Wienerbergerin tiilistä takka paikallensa ruokailutilan ja oleskelualueen väliin. Maaliskuussa saapuivat kiinteät kalusteet, jotka oli valittu A la Carten valikoimasta ja lopulta koti oli sisäosiltaan täysin valmis jo huhtikuun aikana. Viimeisenä olivat vuorossa pihatyöt eli kukka-altaat, terassit ja mustien Retro-tiilien asentaminen autotallin eteen ja kulkuväylille. Tässä kohtaa Suomen suvi näytti todelliset kasvonsa ja taivaalta satoi räntää vielä toukokuun lopussa, kun miehet asensivat viimeisiä pihatiiliä paikoillensa.

Omatalo Ajatus kotiin valittiin moderni-ilmeinen keittiö A La Carten mallistosta.

Sisustuksen suuntaviivat

Akin harteilla oli enemmän talon rakentaminen ja Saija pohti sisustusratkaisuja yhdessä mikkeliläisen Studio m3:n sisustussuunnittelijan Minna Häkkisen kanssa.

Päälinjat sisustuksesta olivat jo lähtökohtaisesti selvät. Vaikka muutoin kiinteiden sisustusten osalta tyyli oli selkeä ja levollinen vaaleine Parlan parkettilattioineen, seinäpintoihin haluttiin hiukan enemmän rouheutta. Näyttävä ratkaisu löytyi Rebel Wallsin teollisuushenkisestä kuvatapettivalikoimasta. Jokaiseen huoneeseen tehtiin yksi tapettiseinä, joista jokainen esittää omaa aihettansa: kodista löytyy muun muassa vanhoja tiiliseiniä, kuluneita maalipintoja ja pilvitaivaita.

Sen sijaan irtosisustukseen on valittu runsaasti vahvoja värejä. Tarkoitus on, että kun peruslinjat ovat selkeitä, on tunnelmaa helppo vaihtaa tarpeen mukaan värikkäillä tekstiileillä. Tosin keittiön välitilan kanssa kävi niin, että kun sinne oltiin ottamassa rauhallisen sävyistä taustalevyä, hurmasi marjapuuron värinen malli ja vei lopulta voiton.

Energiatehokas ja älykäs koti

Kodissa on käytössä energialähteenä Niben maalämpö ja viilennys. Tarjolla oli myös vaihtoehtona kaukolämpö, mutta lopulta ekologisempi vaihtoehto vei voiton.

–Ystäväpiiriini kuuluu alan ammattilaisia, joiden kanssa olen keskustellut paljon energia-asioista jo ennen talon rakennusprojektia. Kun pohdimme sopivimman energiamuodon valintaa tähän uuteen kotiimme, meille tarjottiin myös kaukolämpöön liittymismahdollisuutta. Mutta koska sekä LVI-asiantuntijat että huoltopuolen tuttavani suosittelivat Niben maalämpöpumppua, valinta kallistui selkeästi Niben puoleen.

Yhtenä perusteluna valinnalle oli myös talon koko. Suuri pinta-alaisen talon lämmitys vie runsaasti energiaa, vaikkakin energiaviisaasti rakennetussa talossa on lämpöä tehokkaasti varaava takka. Maalämpöön liitettävä viilennysvaihtoehto oli myös plussaa maisema-ikkunaisessa talossa, jonne päivä paistaa sisälle aamusta iltaan. Vaikka alkukustannukset ovat alussa suuret, kuoleentuvat ne nopeasti tämän energiamuodon edullisuuden ansiosta.

Aki on innoissaan myös kotiin asennetusta Smarthome by Eke -älyratkaisusta. Sen avulla voi seurata sähkön kulutusta, säätää ja ohjata valaistusta, mitata lämpötilaa sisällä ja ulkona, sekä hallita ulko-ovien sähkölukkoja ja muita turvalaitteita. Älyratkaisua voidaan käyttää eteiseen asennetusta keskusyksiköstä tai Akin kännykästä käsin.

Krivetzit ovat varsin tyytyväisiä uuteen kotiinsa, jonne päästään muuttamaan heti messujen päätyttyä elokuussa. Odotukset ovat korkealla etenkin altaan suhteen, sinne pulahtamista odottaa koko perhe heti, kun tilaisuus sen sallii.

 

Ensimmäinen ja ainoa ajatus rakentamisessamme messualueelle oli tehdä koti meidän perheelle. Tämä on meidän näköinen ja oloinen, ja tulee toimimaan varmasti täydellisesti meidän arjessamme, Aki päättää.

 

Teksti: Jutta Rissanen Kuvat: Paula Osenius ja Jaakko Niemelä

KATSO LISÄÄ KUVIA GALLERIASTA

Paljon ajatuksia paperilla, siitä se nimikin talolle saatiin – Omatalo Ajatus.

Omatalon talomyyjä on sinun omamyyjä

Tilatessasi talopakettisi Omatalolta saat käyttöösi henkilökohtaisen omamyyjän.

Voit olla huoleti koko talonrakennusprojektin ajan kaikkiin talon rakentamiseen liittyvissä kysymyksissä, sillä Omatalon asiakkaana saat käyttöösi henkilökohtaisen OmaMyyjän joka auttaa kiperissäkin kysymyksissä ja palvelee Sinua koko rakentamisen ajan.

Etsi lähin myyjäsi ja ota yhteyttä

Ollaan kuulolla!

Tilaa uutiskirjeemme, niin saat tarjoukset ja tapahtumakutsut aina ensimmäisenä.

Seuraa meitä!

Tutustu myös rakentaja­videoihimme Youtubessa, käy Facebook-sivuillamme katsomassa viimeisimmät Omatalon kuulumiset ja vilkaise Instagramista tuoreimmat kuvamme.